Kundalini Yoga

Wat is Kundalini yoga?

 

Kundalini yoga is gebaseerd op een duizenden jaren oude technologie van het bewustzijn afkomstig uit India. Kundalini yoga werd voor het eerst in 1969 in de huidige vorm in de openbaarheid onderwezen door Yogi Bhajan.  Het wordt ook wel de ‘yoga van het bewustzijn’ genoemd.

 

Kundalini yoga werkt direct in op het zenuwstelsel, organen en klierstelsel. Het versterkt de spieren, gewrichten en wervelkolom. Het verbetert de afvoer van afvalstoffen en verbetert de werking van organen, klieren, bloedcirculatie, zenuwstelsel en immuunsysteem. Je leert je beter focussen en ontwikkelt jouw hersenen in de meditaties. Je leert emoties begrijpen en ermee om te gaan. Bovendien motiveert het je om een gezonde levensstijl aan te nemen. Fysiek geeft het je energie, vergroot het jouw doorzettingsvermogen en het maakt je soepel en flexibel. Mentaal vergroot het jouw concentratie en alertheid. Emotioneel geeft het meer rust en stabiliteit.

 

Kenmerkend voor Kundalini Yoga is de afwisseling. Enerzijds dynamische, fysieke oefeningen en anderzijds meditatie. Er is steeds veel aandacht voor de ademhaling en het gebruik van de stem. Je leert  je open te stellen voor al het goede en meer te leven vanuit je intuïtie. Tegelijkertijd helpt het je om stevig op je benen te staan en efficiënt om te gaan met alledaagse zaken in je leven. Het is het één worden van lichaam, geest en ziel.

 

Het is een totale workout en draagt bij voor meer balans in je dagelijkse leven. Yoga, de verbinding tussen lichaam, geest en ziel.

‘Kundalini’ is the creative potential in each human being. It is known as the nerve of the soul. This, your soul, is to be awakened. It can be experienced when the energy of the glandular system combines with the energy of the nervous system to create such a state of heightened sensitivity that the totality of the brain receives signals and integrates them. Then you become totally and wholly aware, and your creative potential becomes available to you.” ~ Yogi Bhajan

 

Ga de uitdaging aan en ervaar wat Kundalini Yoga met jou doet

 

Yogi Bhajan Harbhajan Singh Khalsa  Harbhajan Singh Khalsa Yogiji (1929-2004), werd in 1929 geboren in Punjab, het huidige Pakistan. Zijn spirituele reis begon op zevenjarige leeftijd. Op zestienjarige leeftijd werd hij door zijn leraar Sant Hazara Singh erkend als Meester in de Kundalini Yoga.

In 1968 vertrok Yogi Bhajan naar Canada en de Verenigde Staten, waar hij in 1969 brak met de eeuwenoude code van geheimhouding en begon met het openbaar onderwijzen van Kundalini Yoga. Deze dynamische en zeer krachtige vorm van yoga gold tot dat moment als geheim, voorbehouden aan een yoga-elite in India.

Zijn streven was om deze kennis op een praktisch toepasbare manier toegankelijk te maken, opdat  de moderne mens voorbereid zou zijn om te gaan met de stress en uitdagingen van deze tijd.  Hiermee doorbrak hij de traditie waarin deze eeuwenoude technologie slechts in het geheim werd doorgegeven van leraar aan leerling.

Hij promoveerde in 1980 aan de universiteit van San Francisco tot Doctor in de Psychologie en zijn inspanningen waren er op gericht om een brug te slaan tussen de oude kennis en moderne wetenschap.